In oktober is Evita gestart met het project ‘Het jaar van de medicatieveiligheid’. Met dit project willen wij de kwaliteit van medicatieveiligheid rondom de klant en zorgverlener vergroten.

Allereerst is er in oktober door HBO-V stagiaire Liesbeth Vink een enquête uit gegaan naar alle zorgverleners van Evita Zorg. De enquête was opgedeeld in de volgende onderwerpen: medicatie kennis, medicatie afspraken en medicatie in eigen beheer. De uitkomsten van 1e enquête (0-meting) onder zorgverleners zijn inmiddels bekend. De uitslagen geven ons inzicht in de kennis die er is rondom de zorg voor medicatie bij de klant en geeft ook inzicht in waar de behoeften aan scholing en kwaliteitsverbetering liggen. Deze uitkomsten nemen wij mee in de opzet van een scholing ‘Medicatieveiligheid’ die gaat plaatsvinden. Ook nemen wij deze uitkomsten mee in de evaluatie van het medicatiebeleid en de afspraken die Evita gemaakt heeft. In april zal de tussentijdse meting plaatsvinden middels de 2e enquête.

Parallel aan dit onderzoek aan de kant van de zorgverleners is een tweede onderzoek van start gegaan onder de klanten van Evita. Vierdejaars HBO-V stagiaire Marjean Keus is hierbij betrokken. In dit onderzoek staan de kennis en behoefte van de klanten van Evita centraal. Dit onderzoek betreft een 0 meting omdat het nog niet bekend is wat de klanten weten en ervaren rond dit thema.

De onderzoeksvraag luidt als volgt: Wat is de kennis en behoefte van de cliënten van Evita Zorg Den Haag over het gebruik en eventuele beheer van de eigen medicatie?

Verder gaat zij vragen naar de ervaringen van de klanten op dit gebied. De toestemming voor het onderzoek is verleend door de cliëntenraad van Evita. Om de kennis, ervaringen en behoefte naar voren te krijgen worden er verschillende methodes uitgevoerd in de praktijk. Om de kennis van de klant over medicatie te achterhalen is er een enquête verspreid onder de klanten. Ook wordt er door de zorgverleners gekeken in het zorgdossier, een zogeheten steekproef. Om de ervaringen van de klant en de behoeftes in kaart te brengen gaat zij in gesprek met de klanten. Ten slotte is er een focusgroep samengesteld waar stilgestaan wordt bij verschillende verbetervoorstellen of oplossingen op het gebied van medicatieveiligheid. Dit zal plaatsvinden op vrijdag 10 februari.