Mw. Ovaa, Evita-klant, herstelde van corona:

“Ik vind het fijn om mijn positieve verhaal te vertellen. Ik ben 73, ik ben erg ziek geweest door het corona-virus. Ik heb gedacht dat ik zou overlijden, maar ik ben heel snel weer opgeknapt”. Woorden van mevrouw D. Ovaa die na een ziekenhuisopname vanwege corona weer naar huis mocht en daar zorg ontving van Evita.

Intensive Care

Wat begin maart begon met een hoestje, bleek uiteindelijk corona te zijn en mevrouw Ovaa belandde aan de beademing op de intensive care-afdeling. Een moeilijke tijd, zo herinnert zij zich: “Ik vond de beademing via een slang in mijn keel heel naar en ook de drukte op de IC-afdeling vond ik vreselijk. Al dat lawaai van de apparaten en het personeel dat heen en weer rende, ze hadden het zó druk. Iedereen was ontzettend aardig, maar ik wilde alleen maar weg. Toen ik van de beademing af was, kon ik gelukkig naar een gewone verpleegafdeling en knapte ik erg snel op. Na ruim een week mocht ik naar huis op voorwaarde dat ik thuiszorg kreeg. Ik koos voor Evita Zorg omdat die een aantal jaar geleden mijn man voor zijn overlijden zorg hebben gegeven. Ik was daar zo tevreden over, dat ik daar niet over na hoefde te denken. Wat heel fijn was, was dat zij ook direct toen ik thuis was, langs kwamen om de afspraken te maken.”

PAG 8-9 FOTO MW OVAA

Veilig gevoel

Een van de zorgverleners die bij mevrouw Ovaa kwam, is Lynny Stevens. Hoe was het voor haar om zorg te verlenen bij corona-patiënten? “Omdat Evita de bescherming van de zorgverleners zo goed op orde heeft, liep dat allemaal prima. Om met totale bescherming te werken is vooral lastig en warm, maar het geeft ook een veilig gevoel. Voor mij, maar ook voor de klant. Natuurlijk vinden klanten het jammer dat ze onze gezichten niet kunnen zien, maar het hoort er nu eenmaal bij. Voor mensen die uit het ziekenhuis komen, is het ook heel normaal. Zij zijn gewend geraakt aan zorgverleners met pakken aan, mondkapjes en brillen op. Ik ben ook altijd heel transparant geweest naar mijn andere klanten dat ik ook klanten met corona verzorg. Het hoort er gewoon bij en we zullen er ook best nog een tijdje mee te maken hebben. De meeste klanten reageren er positief op, zeker omdat ik uitleg hoe goed beschermd we ons werk doen.”

Eenzaamheid

Lynny: “Als er geen corona-verdenking is, werken wij preventief toch met mondkapje en handschoenen. Ik merk wel dat ik daardoor bewust meer met mijn ogen probeer te communiceren. Vooral voor mensen met cognitieve achteruitgang, zoals bij dementie, is het soms moeilijk. Wat ik vooral heel verdrietig vind, is dat toen bezoek niet mogelijk was, zoveel

ouderen zich erg eenzaam voelden. Ik was de enige persoon die zij op een dag zagen, dan is het soms lastig om de deur achter je dicht te trekken.”

Uitstekende instructie

Ook Inge Hamringa, een van de zorgverleners van mevrouw Ovaa, ziet bij haar klanten dat het werken met mondkapjes en handschoenen volledig geaccepteerd is. “Bij nieuwe klanten hoor ik nog wel eens dat ze het jammer vinden dat ze niet weten hoe ik er uitzie, maar iedereen begrijpt volledig dat het nodig is. Vanuit Evita hebben we uitstekende instructies gekregen over hoe we met alle beschermende materialen om moeten gaan. Zoals bij mevrouw Ovaa, waar je dan in volledige bescherming langs komt. Het aan- en uittrekken is een gedoe, je moet het zorgvuldig doen, maar het hoort er nu eenmaal bij.”

Tweede kans

Voor mevrouw Ovaa duurde de zorg van Evita niet heel lang. Razendsnel knapte zij op en na een krappe week kon zij de zorgverleners alweer uitzwaaien. “Niet alleen ik, ook de dokter en mijn kinderen hebben gedacht dat ik dood zou gaan. En nu voelt het echt alsof ik een tweede kans heb gekregen. Ik spring weer door de wereld alsof er niets is gebeurd. Ik wandel weer door het park, ik rijd weer auto, ik kan alles weer zelf doen. Een ding is wel veranderd en dat is hoe ik ben gaan kijken naar wat mijn wensen zijn als het gaat om bijvoorbeeld beademing en opname op de IC. Ik heb het allemaal meegemaakt en heb daardoor nu een beter beeld over wat ik wel wil en wat niet wil. En wat ik ook weet: als ik ooit nog eens thuiszorg nodig heb, dan kies ik voor Evita. Zij hebben het zo snel en professioneel opgepakt, geweldig!”

Foto: Mevrouw D. Ovaa blij om weer gezond thuis te zijn, geflankeerd door Lynny Stevens (l.) en Inge Hamringa (r.)