Hallo allemaal,

Bij deze weer een update over mijn onderzoek medicatieveiligheid. Het schriftelijke gedeelte van dit stuk van het onderzoek is nu afgesloten. De belangrijke zaken die uit dit onderzoek naar voren kwamen, zijn de signalerende functie van de zorgverlener op het gebied van medicatie, kennis hebben over medicatie als zorgverlener, informatie voor de klant over hulpmiddelen bij medicatiegebruik en goede communicatie tussen de huisarts, apotheek en zorgverlener. Ook kwam er naar voren dat veel klanten de bijwerkingen en bijbehorende risico’s bij hun medicatie niet kennen. Verder is ook het begrip polyfarmacie onbekend en wordt er niet bij elke klant correct afgetekend in het zorgdossier. Al deze resultaten zijn vertaald naar aanbevelingen voor de praktijk.

Bij Evita zijn we al hard aan de slag gegaan met de aanbevelingen die voortvloeiden uit dit onderzoek. De plannen die Evita heeft zijn ook besproken bij de Evita Cafés die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden.

Ik ga samen met Evita mijn aanbevelingen de komende maanden in de praktijk uitvoeren. Deze aanbevelingen bestaan uit een presentatie, een scholing (Evita Café), een halfjaarlijkse medicatie controle bij de klant en het maken van een folder over hulpmiddelen bij medicijngebruik. Bij deze projecten haken ook andere stagiaires en leerlingen van Evita aan.

Eind mei en begin juni is het ook weer tijd voor de tweede meting bij de klant. Tegen die tijd horen jullie meer van mij. Alvast heel erg bedankt voor jullie medewerking!

Marjean