En zomaar stap ik binnen in uw leven. Daar heeft u niet om gevraagd, wat kom ik eigenlijk doen? Er is toch niets aan de hand? Ik leg u uit dat ik er ben om kennis te maken en te horen hoe het met u gaat. U kijkt vragend naar uw partner, die u geruststelt. U zelf en uw partner weten veel beter dan ik hoe het met u gaat. Uw partner maakt u aan het lachen, legt een hand op uw arm. Ik tast af waar ik aan kan sluiten, want dat is waar ik naar zoek. Ik wil naast u zitten en ontdekken waar uw behoeftes en wensen liggen. Ik wil dat u weet dat u mij kunt vertrouwen. Maar hoe moeilijk is het om in een wereld die steeds verwarrender wordt te blijven vertrouwen? Ik begrijp heel goed dat u angstig bent. We nemen de tijd, ik stel vragen over vroeger. Dat lijkt makkelijker dan vragen over het hier en nu. Het contact tussen ons groeit, ik zie aan uw gezicht dat de spanning daalt. We zoeken ankertjes in het hier en nu. Wat voelt prettig, waar wordt u blij van. Wat kunnen we betekenen voor u en voor uw partner? En we zullen dat niet in één gesprek kunnen ontdekken. Het is jullie reis, ik reis alleen even mee. Ik bepaal niet bij welke stations jullie stoppen en welke richting jullie willen gaan. Ik vraag jullie wat jullie zien wanneer jullie naar buiten kijken, wie er met jullie meereizen en hoe de reis misschien aangenamer kan.

Ik stap weer uit, en uit uw leven en doe de deur achter me dicht. Ik hoop dat ik snel weer een stukje mee mag reizen en ook dan doe ik mijn uiterste best om de aansluiting niet te missen.

Iedere tweede maandag van de maand tussen 10.00 en 12.00 uur is het inloopspreekuur geheugensteun bij Evita Zorg, om individueel vragen te bespreken. Het bespreken van geheugenproblemen kan helpen als vergeetachtigheid toeneemt of het dagelijks functioneren lastiger wordt. U hoeft geen afspraak te maken en er zijn geen kosten aan verbonden. U kunt mailen naar c.jurgens@evitazorg.nl. Het gesprek is vertrouwelijk en aan het einde volgt een vrijblijvend advies.

Dr. Caroline Jurgens

Neuropsycholoog/ GZ-psycholoog