Steeds meer verpleegkundigen gebruiken vakinhoudelijke apps tijdens hun werk, bleek onlangs uit een poll op Nursing.nl. Welke apps zijn zoal populair?

1. Farmacotherapeutisch Kompas

Het vaakst genoemd: de app van het Farmacotherapeutisch Kompas (FK). De geneesmiddelteksten uit het Farmacotherapeutisch Kompas zijn via deze apps gratis beschikbaar en offline te gebruiken. De app wordt 3-maandelijks geactualiseerd.
Download voor Android
Download voor iOS

2. Appotheek

De informatie van de KNMP-publiekswebsite Apotheek.nl is altijd en overal te raadplegen via de Appotheek. Deze app is geschikt voor alle smartphones en tablets en is gratis te downloaden via de AppStore en GooglePlay. De Appotheek is een handige aanvulling op de informatie van de bijsluiter. Het is een praktische app met overzichtelijke informatie over medicijnen, klachten en aandoeningen.
Download voor Android
Download voor iOS 

3. Wondadviseur app

Deze app geeft product- en behandelingsadviezen voor de meest voorkomende wonden volgens het WCS-model. Het geeft een kort en duidelijk wondadvies dat je vanuit de app naar jezelf of naar andere wond-professionals kunt sturen. Het wondadvies dat wordt gegeven in de app is onderbouwd, de referenties hiervoor staan in de app vermeld. De app biedt verschillende zoekopties:
1. Indicatie (de meest voorkomende indicaties worden besproken),
2. WCS model (wondzorgkaartje / kleur en vochtproductie),
3. Producten zoeken. De aangeraden materialen zijn allemaal van dezelfde fabrikant. Deze fabrikant (ConvaTec) zit ook achter de totstandkoming van de app.
Download voor Android
Download voor iOS
Meer apps voor de wondzorg

4. Medicatie Controle App

Steeds meer instellingen gebruiken slimme, digitale oplossingen om de dubbele medicatiecontrole te doen. Zoals via de zogenaamde Medicatie Controle App. Aan de hand van deze app is de medicatiecontrole gemiddeld in drie minuten afgehandeld. Meer lezen>>>

Download voor Android
Download voor iOS 

5. Verpleegkundig zakboek

Het Verpleegkundig zakboek kan worden gebruikt door verpleegkundigen (in opleiding) en toont onder andere zakkaartjes met allerlei informatie, laat je aantekeningen maken of laat je berekeningen uitvoeren, bijvoorbeeld over infusen. Natuurlijk moet je altijd zelf blijven nadenken en de protocollen volgen, maar deze app kan wel een steuntje in de rug zijn.
Download voor Android
Download voor iOS 

6. Risicoscan-app van zorg voor beter

Eenvoudig gezondheidsrisico’s signaleren bij ouderen? Met de app van Zorg voor Beter kan dat. Deze is ontwikkeld voor zorgmedewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen, wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers, maar kan ook gebruikt worden door sociale wijkteams of mantelzorgers.
Download voor Android
Download voor iOS 

7. Nursing Calculator

Met de Nursing Calculator kunnen verpleegkundigen met hun smartphone eenvoudig berekeningen uitvoeren, bijvoorbeeld voor oplossingen en verdunningen, infuusstanden uitrekenen, bmi en de inhoud van zuurstofcilinders. Met het metrieke stelsel reken je snel verschillende eenheden om. De app bevat een druppelteller en stopwatch en verder wordt iedere formule met een voorbeeld uitgelegd en is er ruimte voor het maken van notities.
Download voor Android
Download voor iOS 

8. Switchwiki en Medicawiki

Switchwiki en Medicawiki zijn hulpmiddelen bij het maken van een keuze voor een psychofarmacon. Switchwiki bevat tabellen met informatie over het wisselen van medicatie: een afbouwschema van de huidige medicatie, een opbouwschema van de nieuwe medicatie en aanvullende informatie. Medicawiki bevat monografieën van antipsychotica, antidepressiva, stemmingsstabilisatoren en benzodiazepinen. Switchwiki en Medicawiki zijn ontwikkeld door Walter Broekema, ziekenhuisapotheker bij GGZ Centraal. Beide wiki’s hebben geen commercieel doel en er is geen participatie vanuit de farmaceutische industrie. De instrumenten zijn steeds in ontwikkeling.
Switchwiki 
Medicawiki

9. Bijwerkingen app Lareb

Verpleegkundigen doen nauwelijks meldingen van bijwerkingen van medicijnen, blijkt uit cijfers van het Lareb. Misschien wordt het gemakkelijker met deze app?

Download voor Android
Download voor iOS 

10. NIC en NOC app

De Nederlandse vertalingen van de Nursing Intervention Classification (NIC) en de Verpleegkundige zorgresultaten (NOC) zijn nu ook via een app te raadplegen. De apps zijn gebaseerd op de vierde, herziene Nederlandse editie die weer een vertaling is van de zesde Amerikaanse druk. Naast de uitgebreide, betaalde apps, is er ook een zogenaamde NIC ABC-versie beschikbaar. Deze app is gratis en geeft toegang tot alle diagnoses en interventies die met A, B of C beginnnen.

NOC voor iPhone
NIC voor iPhone
NIC voor Android
NOC voor Android
NIC ABC voor Android (gratis)
NIC ABC voor iPhone (gratis)